Onze activiteiten
In de leeszaal van het FelixArchief houden de medewerkers van de FV Regio Antwerpen een trefpunt elke 1ste en 3de vrijdag van de maand. U kan dan tijdens de openingsuren van het FelixArchief bij hen terecht met uw vragen omtrent het zoeken naar uw familiegeschiedenis.
Het Documentatie- en studiecentrum voor familiegeschiedenis op de maandelijkse regionale avonden, elke 3de woensdag van de maand van 17u. tot 22u, opengehouden door vrijwilligers van Familiekunde Regio Antwerpen. Ze staan klaar om u met raad en daad bij te staan met uw opzoekingen. De normale openingsuren van het Documentatie- en studiecentrum voor familiegeschiedenis vindt u op de website.
Cursussen
We organiseren ook de regelmatig weerkerende cursussen (klik de cursus aan voor meer informatie). De cursusdata vindt u op Uit in Vlaanderen (zie lager) of op de kalender van het FelixArchief.
- "Speuren naar je voorouders"
4 lessen (2 uur per les)
Lessenpakket:
- Les 1: De eerste documenten bijeenzoeken. Het aanleggen van een familiearchief. Info over programma's en www.
- Les 2: Met de gevonden gegevens, de eerste stappen naar een archief. Primaire bron: de burgerlijke stand. Andere bronnen in de moderne tijd. De Franse tijd.
- Les 3: Primaire bron de parochieregisters: dopen, huwelijken en overlijdensakten. Andere interessante bronnen: volkstellingen, enz...
- Les 4: Andere bronnen: staten van goed, kerkrekeningen, kaarten, schepenarchief, testamenten, poorters, enz... samenstellen van een familiegeschiedenis: publiceren.
- Er is ook een bezoek aan het Documentatie- en Studiecentrum voor Familiegeschiedenis gepland te Merksem, op een bepaalde avond na de sessies.
- Inschrijven.
- "Oud schrift (paleografie) voor beginners"
Max 12 cursisten.
Beginners
De cursus paleografie voor beginners biedt een praktische introductie in de hulpwetenschap paleografie. Aan de hand van een breed gamma aan werkteksten oefent de cursist zich in het lezen en begrijpen van oude geschriften. Daarbij wordt stelselmatig aandacht besteed aan verschillende vakspecifieke moeilijkheden, zoals onder meer historische afkortingen en het herkennen van cijfers, data, maten en munteenheden. Tevens worden de beschikbare naslagwerken en hun gebruik toegelicht. De oefenteksten zijn Nederlandstalig, illustreren verschillende schrifttypes en beslaan een tijdspanne van de late Middeleeuwen tot ca. 1800, met de zestiende en zeventiende eeuw als zwaartepunt.
5 lessen van 2 uren.
- "Notariaat"
4 lessen van 2 uren. Maximum 20 plaatsen.
Hoe lang bestaat het notariaat? En waar bevindt zich momenteel het notariaat: Rijksarchief, stadsarchief of bij de notaris? Welk nut heeft het notariaat voor geschiedschrijvers en genealogen? Is al het notariaat pleegbaar?
Deze bovenstaande vragen zijn maar enkele uit het grote gamma. Ik kan enkel nieuwsgierigheid op wekken door enkele volgende voorbeelden:
"In een bepaalde akte komen verschillende personen getuigen over een onecht kind, wie nu de vader is? Na enkele opzoekingen in de omliggende parochieregisters van deze plaats, werd dit kind nergens genoteerd. Aan de hand van deze akte kan men nu opmaken dat niet alle onwettige kinderen werden geregistreerd". Verder vinden we in het notariaat hoeveel een intrede kostte in een kloostergemeenschap, geschillen over het regenwater, bouwovertredingen en nog vele andere mooie en minder mooie anekdotes. Zoals voorbeeld: Een groep oudere personen tussen 70 en 85, die werden veroordeeld voor het roken van kemp (hedendaags gekend onder de naam wiet).
Onze agenda op Uit in Vlaanderen
Uit in Vlaanderen - Familiekunde Vlaanderen Regio Antwerpen.
U kan ook zelf zoeken op Uit in vlaanderen. U vindt onze activiteiten als u zoekt op 'FV regio Antwerpen'. Alle activiteiten van Familiekunde Vlaanderen en zijn afdelingen vindt u door te zoeken op 'Familiekunde Vlaanderen'.
Cursussen en voordrachten op aanvraag
U kunt cursussen en voordrachten aanvragen binnen ons werkgebied:
- - Speuren naar je voorouders (zie hierboven voor de inhoud).
- - Voordracht genealogie, dit is een verkorte vorm van het lessenpakket.
Aanvragen voor cursussen in ons werkgebied dienen doorgestuurd te worden naar Patrick Cleiren (patrickcleiren@gmail.com).
Latere afspraken zullen worden gemaakt met Herman Jorens (lesgever).
Word lid van Familiekunde Vlaanderen en geniet van gratis toegang tot de documentatiecentra, kortingen en een interessant tijdschrift.
Word vrijwilliger van de afdeling Antwerpen en help mee met indexeren, scannen of anderen wegwijs maken.